En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

11-06-2019

Med priser i ti tusind kroners klassen, hører tunen til en af verdens mest eftertragtede spisefisk. Nu får de besøgende til dette års Hjørring Dyrskue, Fødevarer & Frilandsliv, mulighed for at komme helt tæt på den eftertragtede fisk, som igen er begyndt at dukke op i de danske farvande.

Blåfinnet tun er en af verdens største fiskearter. Den plejede at være en almindelig sommergæst i danske farvande, men forsvandt for cirka 50-60 år siden.  Nu er tunen kommet tilbage – blandt andet på dette års Hjørring Dyrskue, Fødevarer & Frilandsliv den 21. og 22. juni.

- Blåfinnet tun er de seneste 3-4 år igen blevet set i danske farvande, så som Skagerrak, Kattegat og Øresund.  Derfor arbejder vi i DTU Aqua nu sammen med hundredvis af lystfiskere, det Svenske Landbrugs Universitet og WWF om nye undersøgelser af tunens vandringsmønstre og biologi. På årets dyrskue i Hjørring får de besøgende et indblik i vores arbejde og selvfølgelig også viden om den fascinerende fisk, som på auktioner i Asien sælges for ti-tusindvis af kroner, siger professor på DTU Aqua, Brian MacKenzie.

Eftertragtet af fiskere

Blåfinnet tun vejer op til 260-300 kg og kan være 2,5 - 3 m lange. Til sammenligning vejer nogle af dyrskuets andre gæster, en fuldt udvokset sortbroget malkeko, omkring 6-700 kilo. Malkekoen har dog svært ved at konkurrere mod tunen i popularitet. Blåfinnet tun er en af verdens mest eftertragtede fisk af både lystfiskere og erhvervsfiskere. Tilbagekomsten af tunen i de danske farvande har resulteret i en øget interesse, men det er dog ikke tilladt at fange fisken i danske farvande, da der ikke er en kvote for den.

- Nogle af de spørgsmål, som vi forsøger at besvare med vores forskning, er blandt andet: Hvorfor blåfinnet tun kommer til Danmark om sommeren? Hvorfor forsvandt den for flere årtier siden, og hvad kan vi gøre for at sikre, at den kommer igen fremover, siger Brian MacKenzie, som vil være at finde ved Outdoorudstillingen om lørdagen fra klokken 12:30.

Se mere om DTU Aquas arbejde i Youtube-videoerne her:

https://youtu.be/0puEnY6HDlc

https://youtu.be/7khWkGnIdE8

foto: Kim Birnie-Gauvin